Güncel
ANKA’nın yerli motor testleri tamamlandı, teslime gün sayıyor
Follow @dusuncemektebi2
İnsansız Hava Araçları için geliştirilen yerli PD170 motor ANKA’ya takılmak için gün sayıyor. Edinilen bilgilere göre motor üzerindeki geliştirme çalışmaları tamamlandı. ANKA’nın uçacağı hava şartları motora uygulandı ve daha önceden hedeflenen performans verilerine ulaşıldı.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile TEI arasında 27 Aralık 2012 tarihinde imzalanan proje, MALE sınıfı insansız hava araçlarında kullanılmak üzere üstün teknik özelliklere sahip bir turbodizel havacılık motorunun yurtiçi imkânlar ile geliştirilmesini kapsamaktaydı.
Proje çerçevesinde önce motor geliÅŸtirildi, ardından ANKA’nın uçacağı atmosfer ÅŸartları yerde yaratıldı ve motor denendi. Denemelere göre 2.1 litre hacme sahip dizel motor, 2300 devirde 0 - 20 bin feet (yaklaşık 6 bin 600 metre) irtifa arasında 170 beygir güç üretti. Oksijen miktarı azaldığı için motor gücünün düşmeye baÅŸladığı irtifa beklendiÄŸi üzere 20 bin feet oldu. Motor, 30 bin feet irtifada 130 beygir güç üretti. Åžu anda ANKA’da kullanılan mevcut motor ise 0 -11 bin feet irtifa arasında 155 beygir güç üretiyor. Bu karşılaÅŸtırma ile TEI’nin motoru için kritik irtifa kullanımda olandan iki kat yüksekte gerçekleÅŸiyor. 30 bin feet irtifada ise mevcut motorun ürettiÄŸinin yarısı kadar fazla güç üretirken yakıtı yüzde 10- 11 daha ekonomik tüketiyor. TEI’nin motoru mevcut motordan 5 kg daha ağır ancak uçuÅŸ performansı ile bu ağırlığın fazlası gücü saÄŸladığı için ağırlık güç oranı da düzeliyor. Mevcut motor 30 bin feet irtifaya zorlanarak çıkarken geliÅŸtirilen motor 30 bin irtifada kalmıyor, 40 bin feet irtifaya daha daha kolay çıkıyor. Bu durumda ANKA, 40 bin feet irtifaya (yaklaşık 13 bin 300 metre) çıkabilecek motora sahip olacak.
Motorun geliÅŸtirme çalışmaları tamamlandı ancak olgunlaÅŸtırma testleri devam ediyor. Motor, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin yer alacağı tören ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAÅž/TAI)’ye teslim edilecek. Bunun ardından motorun ANKA platformuna entegrasyonu baÅŸlayacak. Araç entegrasyonu baÅŸlayıncaya kadar yeterince test edilmiÅŸ olacak. Motorun kalifikasyon ve sivil sertifikasyonu 2018 yılı içerisinde tamamlanması öngörülüyor.
C4 Defence'nin haberine göre, proje kapsamında Türkiye ilk defa EASA CS-E temelinde Uçuşa Elverişlilik Sertifikasyonu ve EASA Part 21 temelinde Tasarım Organizasyonu Yeterlilik Onayı alacak.
Henüz yorum yapılmamış.